3 vinkkiä luovan kirjoittamisen aloittamiseen

Viime viikon postauksessa kerroin yhdestä luovista harrastuksistani, luova kirjoittaminen. Tässä postauksessa ajattelin syventyä lisään luovaan kirjoittamiseen ja antaa teille 3 vinkkiä luovan kirjoittamisen aloittamiseen. Nämä ovat siis vain omia vinkkejäni, joten en sano tätä oikeaksi tavaksi.

Tarvitset näin alkuun kynän, paperia ja pyyhekumin tai vaihtoehtoisesti tietokoneen, jossa on tekstinkäsittelyohjelma, kuten Microsoft Office Word. Itse käytän vanhanaikaisesti kynää ja paperia, olen paljon luovempi siten. Vinkit toimivat myös Wordia käytettäessä.

  1. Mieti tarinallesi henkilöhahmot, paikka/paikat, ajanjakso, jolle tarina sijoittuu, aihe ja teema. Mieti miten haluat nimetä hahmosi ja mieti millaisia he ovat olemukseltaan. Paikka/paikat, mieti onko tarinalla monta paikkaa, jossa henkilöhahmosi käy vai haluatko kirjoittaa tarinan, jossa henkilöhahmo oleilee vain yhdessä paikassa. Kannattaa miettiä haluatko sijoittaa tarinasi mille ajanjaksolle, esimerkiksi vuoteen 2050 vai vastaavasti sijoittuuko tarinasi vuoteen 1750. Mieti tarinalle aihe ja teema, esimerkiksi aiheena voi olla sota ja teemana veljeys.
  2. Mieti haluatko tarinastasi novellin vai lyhyemmin kirjoitetun romaanin. Jos haluat kirjoittaa novellin, hahmottele tässä kohtaa juoni novellille. Jos haluat kirjoittaa lyhyemmin kirjoitetun romaanin, mieti montako lukua tarinaasi tulee ja nimeä ne. Hahmottele luvun juoni ja mieti sitten, osuuko luvun nimi hahmottelemallesi luvun juonelle.
  3. Tämä on viimeinen vaihe. Tässä kohtaan olet hahmotellut tarinan melkein valmiiksi, se vain pitää nimetä vielä. Nimen keksiminen on vaikeaa, mutta kun on ensin hahmotellut tarinan alkaa yleensä ideoita tarinan nimestä muodostumaan. En suosittele keksimään tarinalle nimeä ensin, koska se rajaa paljon sitä mitä kirjoitat, mieluummin hahmottelet tarinan melkein valmiiksi, jotta saat olla luova ja sitten keksit osuvan nimen tarinalle.

Tässä oli minun kolme (3) vinkkiä luovan kirjoittamisen aloittamiselle. En saanut lisättyä erästä taulukkoa, jonka tein auttamaan hahmottamista. Löydät kuvan taulukosta instagram julkaisuni yhteydessä.

Artikkeli kategoriassa

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *