Ihmisten lukutaidon merkitys sosiaalisissa tilanteissa

Tässä blogitekstissä puhun ihmistuntemuksesta sosiaalisissa tilanteissa. Tarkkaan ottaen puhun blogitekstissä ihmisten lukutaidosta, joka tarkoittaa tulkintaa henkilön kehon kielestä, käytöksestä, puhetyylistä, jne. Kävin taannoin kaverini kanssa keskustelua aiheesta, ihmistuntemus kaveripiirissä. Keskustelun lomassa kaverini ehdotti, että kirjoittaisin tästä blogiini omia ajatuksiani aiheeseen liittyen. Tässä sitä sitten ollaan ja kirjoitetaan blogipostausta ihmistuntemuksesta. Haluan painottaa, että nämä ovat minun ajatuksiani aiheeseen liittyen, joten tätä ei pidä ottaa totuutena. Mennäänpä itse asiaan!

Päätin lähteä kokoamaan ajatuksiani paperille muutama päivä kaverini kanssa käydyn keskustelun jälkeen. Kuten aiemmin mainitsin, kaverini kanssa käyty keskustelu rajautui ihmistuntemukseen kaveripiirissä. Keskustelun tuntuessa suppealta, laajensin pohdintani koskemaan kaikkia sosiaalisia tilanteita. Me ihmiset koemme sosiaalisia tilanteita päivittäin ja kohtaamme tiedostaen tai tiedostamatta sosiaalisia tilanteita ja sen myötä erilaisia ihmisiä. Kuvittele tapaavasi uusi ihminen, ensimmäisenä kiinnität huomiosi uudessa tuttavuudessa, hänen kehonsa liikkeisiin, elekieleen, kasvojen ilmeisiin ja puheeseen, niinpä se kertoo ihmisestä jo todella paljon. Tässä esimerkki vain lukusista sosiaalisista tilanteista, joissa ihmisten lukutaitoa tarvitaan.

Tämä ihmisten lukutaito karttuu iän myötä ja siihen voi vaikuttaa koulussa koettu valitettavan yleinen ilmiö: koulukiusaaminen. Muita syitä ihmisten lukutaidon karttumiseen voi olla kiinnostus ihmisen psykologiasta tai ihan vain iän myötä karttunut taito tutkia ihmistä syvemmin kuin mitä hän päälle päin antaa ilmi.

Hyvä ihmisten lukutaito auttaa tulkitsemaan uuden tuttavuuden, esimerkiksi luotettavuutta. Tämä taito on toki hyödyllinen myös jo tuttujen ihmisten suhteen, kun punnitset mielessäsi millaisia he ovat tai ovatko he kenties jotenkin muuttuneet ja mihin suuntaan. Monesti kuulee sanottavan: ”Osaan lukea ihmisiä kuin avoimia kirjoja”, ehkä jotkut osaavat en kiellä sitä, mutta monella tämän lauseen sanojista on ollut myös puutteita ihmisten lukutaidossa tai ihmistuntemuksessa. Muistakaa kukaan ei ole täydellinen, eikä tässäkään asiassa saavuteta koskaan täydellisyyttä.

Omien kokemuksieni takia hyvästä ihmisten lukutaidosta on ollut hyötyä, sillä olen blokannut elämäni aikana ihmisiä, joiden koen olevan huonoa seuraa itselleni, en tiedä johtuuko tämä koulukiusaamiskokemuksistani, mutta tiedän sen auttaneen minua sosiaalisissa tilanteissa. En väitä olevani hyvä lukemaan ihmisiä, mutta sen verran hyvän, että summittaisesti tiedän, mitä he ajattelevat tai aikovat seuraavaksi. Oman ihmisten lukutaidon ansiosta elämässäni ei tällä hetkellä ole kaksinaamaisia selkäänpuukottajia, mitä ehkä joskus on ollut.

Hyvällä ihmistuntemuksella tai ihmisten lukutaidolla voi välttyä suurilta riidoilta, tosin parisuhderiidat ovat asia erikseen, joita on kenties joskus ihan hyvä olla, jotta suhteen osapuolet tulevat kuulluksi edes jotenkin. Tämänkin asian suhteen kannattaa luottaa intuitioon.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *