Ajatuksia nykyajan koulunkäynnistä

Tässä blogitekstissä kirjoitan ajatuksiani nykyajan koulunkäynnistä. Alun perin olin ajatellut, että toteutan tämän tekstin niin, että kyselen nyt peruskoulua ja amista/lukiota käyviltä tiivistetysti heidän ajatuksiaan. Näitä ajatuksia sitten olisin käyttänyt omien ajatusteni tukena. Ideaani kuului myös, että peruskoulun ja amiksen/lukion käyneet 1998–2002 syntyneet olisivat saaneet kertoa omia ajatuksiaan omiin kouluaikoihin liittyen. Idea kariutui siihen, etten saanut kyselyyni yhtäkään vastausta, joten kirjoitan pelkästään omista ajatuksistani. 

Olen huomannut, että nykyaikana vaaditaan paljon enemmän kuin omana aikana, joka tekee oppimisesta rankkaa, sillä vastuu oppimisesta sysätään oppilaalle/opiskelijalle. Esimerkiksi omana peruskouluaikana olin viimeinen ikäryhmä, joka kävi ns. vanhan opetussuunnitelman, mutta uutta ainakin omassa koulussa jollakin poikkeusluvalla oli jo aloitettu, joka vei kokeet pois ja oppiminen raportoitiin oppimispäiväkirjaan tai kirjoitettiin raportteja.  

Googlasin nopeasti, minä vuonna tämä ”vanha opetussuunnitelma” on tullut voimaan, mutten löytänyt mitään järkevää vastausta asiaan. Taitaa olla vielä niin, että nyt 2021 on muuttunut hieman lisää tuo opetussuunnitelma. Mennäänpä takaisin asiaan. 

Lukioaikanani oppimista ei sysätty yhtä paljon opiskelijan niskaan kuin mitä meillä peruskoulussa oli tehty. Lukio toki oli rankempi, sillä päivät olivat pitkiä ja koulumatka tarpeettoman pitkä. Lukiosta minulla on enemmän hyvää sanottavaa, sillä peruskouluaika oli itselleni suurimmaksi osaksi Manalasta. 

Toki missä tahansa muussakin asiassa on nykyajan koulussa hyviäkin asioita, kuten vaikuttaminen omaan numeroon ja tehdään vaadittavia tehtävien sen mukaan, minkä numeron toivoo saavansa kustakin aineesta. Tällainen tehtävien teko vaatii toki itsekuria ja varmasti pitkäjänteisyyttä jo siksi, että useimmiten tunneilla keskitytään aiheen oppimiseen ja oppimispäiväkirjan tekemiseen (jos sellainen on aineen kohdalla käytössä), tehtävät jäivät useimmiten kotiin. 

Tässä oli jotakin ajatuksia liittyen nykyajan kouluun, puhuin tässä lähinnä peruskoulusta, mutta yritin huomioida lukion tässä tekstissä myös. Amis ei saanut huomiota aiheeseen liittyen, sillä en tiedä suoraan sanoen mitään amiksessa opiskelusta. 

Tämäkin teksti tulee näin sunnuntai aamuna, mutta lauantai meni nukkuessa univelkoja ja koronarokotuksesta aiheutuneen väsymyksen taltuttamisessa. Yritän palata mahdollisimman pian vanhaan rytmiin, jos se alkavan tenttiviikon varjolla on mahdollista. 

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *